Thursday, September 17, 2009

Perrkahwinan VS Ketaqwaan

ku petik dari blog ku sendri dari friendster's blog

Sepanjang cuti sekolah yang baru berlalu, ramai kawan-kawan, sahabat-sahabat yang telah menunaikan sunnah rasulullah s.a.w iaitu bernikah dan melalui zaman baru bersama orang baru. Akak amin, Shazwan, Yati, Rusnita, Fatimah (kawan satu usrah), Min (kawan satu universiti, and ade beberapa becoming wedding cikgu aishah, aishah (UIA), Zaheera(my best fren mtrix) and Kak Nina(my beloved sis) and ramai lagi, tidak kurang dengan yang mereka yang melangsungkan pertunangan yang rasenye tak perlu disebut di sini.
Alangkah indahnya pernikahan jika diiringi kecintaan yang mendalam kepada Allah s.w.t, alangkah indahnya pernikahan jika kita benar-benar ikhlas untuk mengembangkan zuriat para nabi dan nbiya’ dan alangkah indahnya pernikahan jika disertai dengan ketaqwaan yang benar-benar kepada Allah s.wt.
Bila cerita mengenai pernikahan ni, wujud rasa di dalam hati untuk bernikah. Dengar kwn2 nikah, kwn2 baik nak nikah, hati rase sayu sedih, kenapa itu belum lagi terjadi pada aku. Ramai yang bertanye bile nak tunang dan nikah dan menyatakan "sal tu senyap2 mesti dah ade", tp nak buat camne kalau masih belum ade, sedih gak..memang sedih..huhu…:( tp bile terkenang sahabat2 yg masih belum berkahwin walaupun umur sudah lanjut, ter jawab dalam diri dan sanubari yang mana segala-gala yang ada dibumi ini ditentukan oleh Allah, jika Allah kate belu, belumlah terjadi, tp perlulah dengan usaha, ade lah usaha sket2 :). Pergi ke kontarn baru2 ni ade beli satu buku yang mana isi buku ini sedikit sebanyak meneguhkan keimanan pada Allah s.w.t dengan semua yang berlaku…di sini ku tulis semula petikan dari buku yang telah ku baca yang mana buku ini telah memberi kesedaran pada diri

Untukmu wanita yang masih sendiri, janganlah ditangisi takdir ini, barangkali jodoh belum tiba lagi, kerana tuhan lebih mengerti dan memahami, MELEBIHI kita mengenali diri sendiri"
"Airmata sia-sia tidak dikehendaki
Tapi titisan keringat usaha ter amat diperlukan
Airmata soerang wanita
mengongkong satu jiwa dalam kekesalan
salah faham yang tiada kesudahan
pada hidup bersendirian
Airmata duka,
menjauhkan kita daripada bahagia
padahal ia teramat bahagia
padahal ia amat mahal
kalau sekadar dijadikan pembaziran
MERATAPI sesuatu yang belum dikurniakan
atau kehilangan dunia tidak berkekalan
……
sesungguhnya
Tuhan jadikan airmata tanpa sia-sia
Tuhan jadikan airmata tanpa sebabnya
penguat jiwa peneguh taqwa
Gunakanlah airmata kita
sebagai penyelamat kita yang HINA
dari kepanasan API NERAKA
ketika dibicara dihari pembalasannya

petikan dari buku "dunia tanpa suami"

Bagi yang sudah mempunyai pasangan dan merancang untuk menikah, jangan lagi ditangguh2, segerakanlah supaya kita jauh dari kemaksiatan dan murka Allah…

...sal...
29 ramadhan 1430H

3 comments:

halawatuliman said...

salam to sis..

bersabar ye....
Allah menguji hamba-Nya yang terpilih..
moga sis terus berdoa dan berusaha..
inshaAllah..masa itu akan tiba..
mungkin yang lebih baik menanti...
Allah itu Maha Penyayang..
..seperti mana kata-Nya dalam 2:186 yang menyatakan...apabila hambanya memohon doa..katakanlah aku adalah dekat...

ku iringin doa buat sahabatku jua..sis salhalida a.k.a xnaqibah 2005..

masih bertatih dlm penulisan..
halawatuzzikr.blogpsot.com

akraminHARIRI said...

patut mcm penah baca je..`

saLhaLida said...

insyaAllah, tq atas sokongan.

~USAHA~DOA~TAWAKAL~